THERMISCHE KUUROORD

GESCHIEDENIS VAN SPA THERMES…

Bekend om zijn thermale wateren, begon Spa in de 16e eeuw een vlucht te nemen toen de reputatie van het water leidde tot echte handel.

Op dit moment is het vooral de genezing door inname van grote hoeveelheden water die de overhand heeft.

Voor de anekdote had de curist, genaamd " Bobelin ", een ivoren wijzerplaat waarop hij de hoeveelheid verbruikt water telde. Hij voorzag zichzelf ook van anijs of kardemom om te helpen bij de vertering van dit sterk gemineraliseerd water en om de smaak ervan te helpen vergeten.

Spa was de eerste die zijn water vanaf de 16e eeuw exporteerde naar nabijgelegen regio's en vervolgens naar heel Europa, en ondersteunde zo de groeiende reputatie van zijn geneeswijzen.

De term Spa is een algemene term geworden voor hydrotherapie in het Engels en een paar andere talen.

Nadat Spa een populaire ontmoetingsplaats was geworden voor de adel en de Europese bourgeoisie, gaf keizer Jozef II (na zijn bezoek in 1781) de stad de bijnaam " Café van Europa ".

En het was in Spa dat het eerste moderne casino werd geboren, La Redoute, op initiatief van de co-burgemeesters Gérard de Leau en Lambert Xhrouet. Onder de persoonlijkheden die in Spa verbleven, herinneren we ons Victor Hugo, tsaar Peter de Grote, Alexandre Dumas senior, Meyerbeer.

Koningin Marie-Henriette associeerde haar naam en haar bestemming met de stad. Ze woonde enkele jaren in Spa en droeg bij tot de bekendheid ervan.

Even later de hele Belgische koninklijke familie, met name koningin Marie-Henriette die er in 1902 stierf. Ze associeerde haar naam en haar lot met de stad. Ze woonde enkele jaren in Spa en droeg bij tot de bekendheid ervan.Een bron die essentieel is voor het leven in Spa en het leven in de thermale baden draagt zijn naam: de bron Marie-Henriette .

Giacomo Casanova, een kenner van Europese kuuroorden, schrijft in Histoire de ma vie dat ""Spa, […] deze omheining waar, in naam van ik weet niet welke conventie, alle naties van Europa een keer per jaar in de zomer komen om doe daar duizend dwaasheden; Ik deed de mijne zoals iedereen"", ergens anders aan toevoegend dat "" in dit gat genaamd Spa "", onder het voorwendsel van "" het water nemen "", men haast "" voor zaken, voor intriges , om te spelen, om de liefde te bedrijven , en ook om "" te bespioneren.

De meeste grote namen van de 18e eeuw wreven er met elkaar, gekroonde hoofden en illustere mensen, of ze nu tot de adel, de geestelijkheid of de rijke burgerij behoorden. Zodra ze aankwamen, werden ze geregistreerd op de "List of Lords and Ladies", die elk jaar 600 tot 1.200 spa-gasten omvatte, vergezeld van hun suite.Deze cijfers vertegenwoordigen voor die tijd een aanzienlijke instroom.

Spa zal niet ontsnappen aan de omwentelingen en ontberingen van de revolutionaire periode. Steeds minder kuurgasten bezoeken de kuuroorden. Tot overmaat van ramp verwoestte in augustus 1807 een brand het hart van de stad. Spa zal niet langer de internationale invloed van de 18e eeuw terugkrijgen. Aan het einde van de 19e en het begin van de 20e eeuw onderging de stad een belangrijke stadsontwikkeling met de bouw van de Leopold II-galerij en de paviljoens in 1878, de Pouhon Pierre-le-Grand in 1880, de Villa Marie-Henriette in 1885 , het meer van Warfaaz in 1892, de kerk van St. Remacle ingewijd in 1886 en natuurlijk de bouw van de Thermes in 1862 die nog steeds zichtbaar is. Deze thermische infrastructuur zal worden uitgerust met 54 ingerichte baden en turfbaden, te openen in 1868.

De stad moderniseerde het thermale etablissement in 1905, maar de Grote Oorlog onderdrukte alle toeristische activiteiten en transformeerde Spa in een enorm lazaret voor het Duitse leger.

Een van de belangrijkste gebeurtenissen van het interbellum was ongetwijfeld de oprichting in april 1921 van de Société Spa Monopole door de Chevalier de Thier. De waterhandel, die tot in de 18e eeuw bloeide, na een lange verduistering in de 19e eeuw, zou zo een echte industriële dimensie krijgen.

In de naoorlogse periode begon de sociale hydrotherapie met de inhuldiging van de Heures Claires in 1949. De aankondiging van het einde van de terugbetaling van thermische kuren door de sociale zekerheid aan het einde van de jaren 1980 bracht de stad Spa en de Société Spa ertoe Monopole, licentiehouder van het thermale etablissement, om na te denken over de heropleving van hydrotherapie. Deze reflectie leidt kort daarna tot de concretisering van het bouwproject van een nieuw thermaal centrum op de heuvel van Annette en Lubin.

Het nieuwe gebouw waarin de Thermen van Spa zijn ondergebracht, dankt zijn ontwerp aan de architect Strebelle, architect van Place Saint Lambert in Luik.

Als we sinds 1868 dol zijn op de Thermen van Spa, dan is dat omdat in dit door de natuur beschermde gebied het water, dat overal aanwezig is, als het ware geladen is met de kracht van de aarde.

De evolutie van het aantal curisten houdt rechtstreeks verband met de beslissingen die in sociale aangelegenheden worden genomen. Zo daalde het resultaat van meer dan 12.000 kuurgasten tijdens de periode van gedeeltelijke terugbetaling door de sociale zekerheid tot minder dan 5.000 kuurgasten in 1987.

In de daaropvolgende jaren herstelde het bezoekersaantal zich beetje bij beetje, maar het was duidelijk dat de thermale baden zich moesten aanpassen aan deze nieuwe situatie. Het nieuwe kuuroord is in maart 2004 geopend en de bezoekersaantallen zijn vrij bemoedigend: 54.112 bezoekers in 2004, 96.607 bezoekers in 2005, 175.000 bezoekers in 2015.

 

https://www.thermesdespa.com/accueil/